izložba
zagorsko lice boga rata

U galeriji Muzeja seljačkih buna od 26. travnja 2014. u 12.00 sati, otvorena je izložba "Zagorsko lice boga rata".

Izložba je razrađena prema autorskoj koncepciji muzejske savjetnice Goranke Horjan i kontekstualizira događaje neposredno prije, za vrijeme i poslije Prvog svjetskog rata koji su imali čitav niz posljedica za prostor Hrvatskog zagorja – od političkih preko ekonomskih do društvenih. Na izložbi je radilo više stručnjaka koji su obradili pojedine teme i kataloške jedinice, a još 2013. godine Muzeji Hrvatskog zagorja uključili su se u suradnju s Kućom europske povijesti iz Bruxellesa, te u međunarodnu mrežu muzeja koji obilježavaju sjećanje na prvi globalni sukob, a predvodi je Imperial War Museum iz Londona.
Stručni suradnici osim iz Muzeja Hrvatskog zagorja dolaze iz Instituta za migracije i narodnosti u Zagrebu, Društvom Kajkavijana i već spomenute Kuće europske povijesti iz Brisela pa tako tekstove pišu Goranka Horjan, Filip Škiljan, Vlasta Horvatić Gmaz, Nadica Jagarčec i Kieran Burns.
Kataloške jedinice obradila je Vlatka Filipčić Maligec a posebno treba zahvaliti na suradnji Tomislavu Aralici koji je uz obradu opsežnog materijala posudio za ovu veliki broj eksponata koji se po prvi puta izlažu javnosti.

Dio materijala dolazi i iz Nacionalne i sveučilišne biblioteke, Hrvatskog povijesnog muzeja, Gradskom muzeja Varaždin te manjih privatnih kolekcija
Izložba je otvorena do 30. lipnja i može se razgledati svakim danom od 9.00 - 19.00 sati.