gupčeva buna
Inscenacija Seljačke bune 1573.

U Muzeju seljačkih buna osmišljena je ideja oživljavanja tj. inscenacije Seljačke bune 1573. godine kako bi se legendarni događaj u kraju dodatno publicirao, te javnosti približio na jedan življi, originalniji i atraktivniji način. Zbog većeg broja ljudi i opreme potrebnih za realizaciju takvog programa, realizacija istog nije bila jednostavna.
Prvi takav pokušaj zbio se 1996. godine kod Gupčeve lipe u Gornjoj Stubici u obliku predavanja za djecu o Seljačkoj buni iz 1573., a uz podršku nekolicine kostimiranih pojedinaca.
Uz daljnje zalaganje pokretača ideje, prva inscenacija obilježavanja Seljačke bune slične današnjoj, zbila se 2003. godine u suradnji s planinarskim društvom "Stubaki" iz Stubičkih toplica i Općinom Stubičke toplice na brežuljku Kapelšćak, na kojem je po pretpostavci konačna bitka stvarno održana. Datum događanja približan je 09. veljače, tj. činjeničnom datumu u kojem je seljačka pobuna na čelu s Matijom Gupcem ugušena. Reakcija javnosti bila je izuzetno pozitivna, čak i emotivna te se projektu nagovještavala svjetla budućnost. S vremenom se stvorio sve veći broj interesenata i entuzijasta koji su svojim zalaganjem nastojali pridonijeti kvalitetnijoj izvedbi projekta.
Godine 2009. inscenacija je detaljnije i opširnije razrađena te premješena kod "Majsecovog mlina" u Donjoj Stubici. Organizaciju je preuzela udruga Družba vitezova zlatnog kaleža a danas je podupiru Grad Donja Stubica, Turistička zajednica Donje Stubice te Krapinsko-zagorska županija. Projekt se razvija u sve snažniji brend i jedan je od najuspješnijih programa u Stubičkom kraju. Osim promocije dijela Hrvatskog zagorja, kroz uprizorenje srednjovjekovne borbe posjetiteljima se pruža mogućnost da na originalan način dožive dio povijesti koji obilježava kraj i kojeg je muzej nositelj.