trijenale zagorskog suvenira

Jedan od najuspješnijih i najdugovječniji projekt Muzeja seljačkih buna.
Potreba stvaranja autentičnog i kvalitetnog suvenira razvila se zajedno s otvaranjem muzeja i dolascima posjetitelja u stubički kraj, što je rezultiralo otvaranjem izložbe Sajam zagorskog suvenira 1975. god. Ideja se pokazala izuzetno uspješnom i najavila nastavak programa kojem nije cilj samo promoviranje već i poticanje na razvoj tradicijskih obrta.
Nastala je ideja o izložbenom projektu Trijenale zagorskog suvenira koji bi podrazumijevao izložbeni program predstavljanja zagorskog suvenira svake tri godine, te ujedno poticao na njihov konstantni razvoj. Program također nastoji održavati ideju prepoznatljivosti otvorenja gdje su uključene lokalnih zajednica i folklorni ansambli.
No važnost ovog projekta ne možemo sagledati samo kroz otvorenja i izložbe koje se postavljaju svake tri godine jer, takav bi pogled suzio čitav niz pratećih učinaka koje je ova manifestacija imala i još uvijek ima. Ona je otvorila jedan novi pogled na ulogu muzeja, posebno regionalnog. Aktivnim uključivanjem u živu stvarnost proizvodnje malih umjetničkih predmeta i proizvoda tradicijskih obrta, muzej je izašao iz okvira stereotipa vezanih uz muzejske ustanove i postao interaktivna ustanova koja promišlja svoje aktivnosti i oblikuje ih sukladno održivu razvoju. Trijenale zagoskog suvenira godinama aktivno potiče majstore starih zanata da nastave sa svojim obrtom, te utječe na otvaranje muzejskih suvenirnica nudeći posjetiteljima tradicijske proizvode.