Aktualno:

NA KONJU U MUZEJE – muzejsko-edukativni program Muzeja Hrvatskog zagorja

Muzeji Hrvatskog zagorja za svoje su posjetitelje pripremili novi, jedinstveni muzejsko-edukativni program pod nazivom Na konju u Muzeje. Program se provodi tijekom pet vikenda od 5. studenoga do 4. prosinca, a namijenjen je obiteljima s djecom.

U njega je uključeno svih pet muzejskih jedinica, a svaka obrađuje temu konja na određeni način. Tako je u Muzeju krapinskih neandertalaca moguće saznati nešto više o prošlosti i anatomiji konja, Galerija Antuna Augustinčića u Klanjcu bavi se konjima u umjetnosti, u Muzeju „Staro selo“ Kumrovec konji su prikazani kao tradicijske igračke, dok je u Dvoru Veliki Tabor naglasak na korištenju konja u svrhu prijevoza.

Muzej seljačkih buna će sudionicima programa pokušati dočarati neizostavnu ulogu konja u vojsci. Saznat će nešto više o vrijednosti tih životinja u ratovanju, njihovom treningu i pripremama, pri čemu će poseban naglasak biti na viteštvu i razdoblju srednjeg vijeka. U stalnom postavu našeg muzeja predstavljen je konjanik – predstavnik lake konjice 16. stoljeća. Sudionici će upoznati vojnu opremu konja i konjanika, a zatim „oblačiti“ konjića u konjsku opremu, bilo da se radi o vojnoj ili onoj za, primjerice, viteške turnire. Pritom će se koristiti različiti materijali.

Posjetitelji u programu sudjeluju plaćanjem cijene jedne radionice, što iznosi 46 kn po osobi, što uključuje drvenog konjića na kojem će raditi, prigodnu edukativnu knjižicu te mogućnost besplatnog sudjelovanja na radionicama u ostalim četirima jedinicama. Ulaznica za stalni postav svakoga muzeja plaća se zasebno. Sudjelovanjem se također ulazi u izvlačenje za glavnu nagradu – mini školu jahanja koju je za najsretnijeg polaznika osigurao partner programa – centar „Ritam s konjem“ iz Stubičkih Toplica. Izvlačenje će se održati 4. prosinca u Kumrovcu uz paljenje druge adventske svijeće, dolazak svetog Nikole i Krampusa u kočiji koju će vući konji te podjelu slatkih iznenađenja svoj djeci koja dođu.

Raspored radionica u MSB-u:

subota, 5. studenog u 10 sati

nedjelja, 13. studenog u 14 sati

subota, 19. studenog u 10 sati

subota, 3. prosinca u 10 sati

Za sudjelovanje u radionicama potrebna je prethodna najava putem maila suvenirnicamsb@gmail.com ili telefonom na broj 049/587-882. Dođite na konju u Muzeje Hrvatskog zagorja – vidimo se!

Ostale novosti: