Povijest muzeja

Muzej seljačkih buna s monumentalnim Augustinčićevim Spomenikom Seljačkoj buni i Matiji Gupcu 14. listopada 1973. godine otvoren je povodom obilježavanja 400. obljetnice Seljačke bune.

Muzej se nalazi u obnovljenom baroknom dvorcu obitelji Oršić. Autor tematskog scenarija i povijesnog elaborata prvog stalnog postava bio je povjesničar Josip Adamček, a likovno oblikovanje i scenarij izradili su Edo Kovačević i Zorislav Drempetić Hrčić. Prvi direktor Muzeja bio je Josip Mataić, ranije voditelj izgradnje spomeničkog kompleksa, a prvi kustos Zorislav Drempetić Hrčić, kasniji direktor Muzeja.

Muzej seljačkih buna je od 1993. godine sastavni dio Muzeja Hrvatskog zagorja. Danas se u Muzeju nalazi novi stalni postav podijeljen u tri dijela. Središnji dio stalnog postava o razvoju feudalizma u Hrvatskom zagorju otvoren je 2002. godine na katu dvorca. Postavljen je na temelju muzeološke koncepcije Vladimira Malekovića i stručnih suradnica iz Muzeja, Goranke Horjan i Vlatke Filipčić Maligec, te naknadno Varine Jurice i Ivane Škiljan. U kapeli je smješten stalni postav sakralne umjetnosti Hrvatskog zagorja, a u podrumu vinogradarstva u Hrvatskom zagorju.

Muzej je svečano obilježio 40. obljetnice Muzeja i spomeničkog kompleksa posvećenog Seljačkoj buni te 440. obljetnicu Seljačke bune, otvaranjem izložbe Spomen na Spomenik i multimedijalnim video mapingom ‘Gubec teatar’ koji je oživio Spomenik Seljačkoj buni i Matiji Gupcu. Riječ je o prvom multimedijalnom video mapingu za spomenik u Hrvatskoj.

U Muzeju su redovito održavane izložbe koje su isprva bile likovnog i etnografskog, a postupno povijesnog, arheološkog i kulturnog karaktera. Od 1978. u Muzeju se svake treće godine organizira tradicionalna manifestacija Trijenale zagorskog suvenira, prvi puta održana pod nazivom Sajam zagorskog suvenira. Trijenale zagorskog suvenira je prvi projekt u Hrvatskoj kojim se promociji izrade umjetničkih i tradicijskih suvenira pristupilo na stručan način.

Od 2015. godine, u tjednu prije početka školske godine u Muzeju se tradicionalno organizira program Muzej prije škole u kojem se djeca predškolske i školske dobi preko edukativnih i zabavnih aktivnosti upoznaju sa sadržajem Muzeja.
Muzej je za svoj rad nagrađen brojnim nagradama i priznanjima.