Izložbe:

Izložba Industrijska baština Hrvatskog zagorja

Izložba „Industrijska baština Hrvatskog zagorja“ daje pregled industrijskog razvoja i njegovog utjecaja na društvene i prostorne promjene. Razvoj industrije promatra se kroz pojedine sektore od početka 19. stoljeća i razvoja industrije keramike do današnjih dana.

Najveća pažnja posvećena je rudarstvu i tekstilnoj industriji, koje su bile najraširenije, ali i industriji stakla koja je ostavila i ostavlja najveći trag u jednom uskom području Hrvatskog zagorja. Izložba predstavlja i drvnu industriju, farmaceutsku industriju, industriju kože i obuće, metala, plastike, energetiku te prehrambenu industriju. Naglašene su glavne značajke industrijskog razvoja ovog među najstarijim industrijskim prostorima u Hrvatskoj.

Kroz prezentaciju odabranih prepoznatljivih predmeta, fotografija i drugog ilustrativnog materijala omogućava se očuvanje vrijednosti. I dok se neki predmeti i dalje proizvode u i danas uspješnim proizvodnjama, neki više ne postoje te je njihova proizvodnja ugašena. No iako više ne proizvode, oni su sami za sebe vrijednost koja nas podsjeća na prošla vremena i razvoj te predstavljaju industrijsko naslijeđe.

    

Autor izložbe je dr. sc. Josip Kajinić

Ostale izložbe: