Muzejsko-edukativne radionice

Gubec: razbojnik ili velikan

Ambroz ili Matija Gubec? Koje mu je pravo ime?
Upoznaj Gupca kao povijesnu osobu i popularnog junaka u književnosti, kazalištu, filmu i likovnoj umjetnosti te saznaj kako su ga ljudi kroz prošlost zamišljali, slikali i opisivali, a zatim izradi svoj spomenik Gupcu i Seljačkoj buni.

Radionica je predviđena za sve uzraste.
Trajanje radionice: minimum 60 minuta.

SLOŽI SAM SVOJ DVORAC

Radionica započinje upoznavanjem dvoraca stubičkog kraja (Oršić, Golubovec) i burgova Hrvatskog zagorja (Veliki Tabor, Stari grad Konjšćina, Stari grad u Donjoj Stubici) kako bi djeca uočila razlike u njihovu položaju, načinu gradnje i ulozi. U drugom dijelu radionice djeca će pomoću kockica pokušati sagraditi svoj dvorac te tako izraziti svoju kreativnost. Za stariji uzrast u drugom je dijelu radionice predviđena izrada makete dvorca Oršić.

Radionica slaganja dvoraca od kockica je predviđena za predškolsku dob i prvašiće, a izrada makete za djecu od 8 do 14 godina.

Trajanje radionice slaganja kockica je 45 min, a izrade maketa 60 min.

ARHEOLOŠKA SLAGALICA

Nauči što je arheologija i kako arheolozi provode arheološka istraživanja. Iskušaj se kao arheolog. Pronađi ostatke predmeta, dokumentiraj ih, a zatim pronađene dijelove predmeta pokušaj spojiti u cjelinu.

Radionica je predviđena za djecu osnovnoškolske i srednjoškolske dobi.

Trajanje radionice: minimum 45 minuta.

HERALDIKA

Upoznaj se s poviješću nastanka grbova, nauči nešto o heraldičkim bojama i simbolima i načinu opisivanja grbova. Razmisli što je važno za tebe ili tvoju obitelj u cjelini te izradi grb! 

Radionica je predviđena za djecu osnovnoškolske dobi.

Trajanje radionice: minimum 45 minuta.

POVIJEST MOJE OBITELJI

Istraži povijest svoje obitelji te saznaj što se značajno dogodilo u godini rođenja tvog djeda ili majke. Pronađi obiteljske fotografije, sastavi vlastito rodoslovno stablo i zapiši omiljeni obiteljski recept.

Radionica je predviđena za djecu i obitelji.

Trajanje radionice: minimum 45 minuta.

STRELIČARENJE

Uz pomoć kostimiranog viteza upoznaj se s osnovnim pravilima streličarenja te se okušaj u gađanju lukom i strijelom.

Minimalna dob za pohađanje radionice je 12 godina.

Trajanje radionice: minimum 45 minuta.

U POTRAZI ZA BURGOVIMA

Kroz potragu za srednjovjekovnim burgovima i predmetima u paru ili timu riješi zadatke koji te vode kroz stalni postav muzeja. Prateći upute saznaj od čega su građeni burgovi i kako je izgledao svakodnevni život u njima.

Radionica je predviđena za djecu viših razreda osnovne škole i srednjoškolske dobi.

Trajanje radionice: minimum 45 minuta.

PUTEVIMA PREPORODITELJA

Kroz preporodni vremeplov i muzejske predmete saznaj više o povijesti hrvatskog narodnog preporoda (istaknute osobe, glazba, književnost, jezik), a zatim odigraj kviz i provjeri svoje znanje.

Radionica je predviđena za djecu viših razreda osnovne škole i srednjoškolske dobi.

Trajanje radionice: minimum 45 minuta.

LJUBAV SE MIJENJA KROZ POVIJEST

Nauči osnovna pravila o sklapanju braka u novom vijeku i usporedi ih s današnjim običajima. Odaberi jedan put i saznaj kako ljubav mijenja život plemkinje i seljaka, a zatim se upoznaj s ljubavnim pričama obitelji Oršić i izradi svoju podlogu za miš inspiriranu ljubavnim pričama.

Radionica je predviđena za djecu minimalne dobi 12 godina i odrasle.

Trajanje radionice: minimum 45 minuta.

MUZEJSKI PREDMETI KAO POVIJESNI IZVORI

Upoznaj se s predmetima iz muzejskog fundusa i poput povjesničara otkrij što se iz njih može saznati, a zatim izradi odabrani muzejski predmet od gline. Odabir predmeta se prilagođava dobi učenika.

Radionica je predviđena za djecu viših razreda osnovne škole, srednjoškolske dobi i odrasle.

Trajanje radionice: minimum 45 minuta.

UBOJITE OŠTRICE

Saznajte kako se postaje vitez i upoznajte opremu i oružje srednjeg vijeka! Naučite kako i čemu služi mač, pancir, oklop i drugo srednjovjekovno oružje.

Ciljana skupina: djeca minimalne dobi od 7 godina i odrasli

Trajanje radionice: minimum 45 minuta