Najave izložba

Izložba Viktor Šipek - 23. 10. 2020. - 28. 2. 2021.

Viktor Šipek (1896. – 1969.) nježan je slikar akvarela, tehnike koja uz njegovo ime stoji kao višestruka odrednica: prozračan, tankoćutan, onaj koji zazire od oštrine, osjetljiv na svjetlost, onaj kojemu je netvarno – primjerice sjena – jednako čvrsta građa kao lišće ili ziđe. Ono što hlapi – voda, oblaci – daje najveća uzdarja njegovoj lakoj ruci.

Ne može se reći da je, unatoč tim lirskim svojstvima, Šipek suviše sjetan, patetičan ili sentimentalan. Njegov kist vodenom bojom crta vješto i precizno. Jer Viktor Šipek voli gledati da bi pamtio. I kad zaustavlja zrak u krošnji, i kad ovjekovječuje trošnu hižicu kao spomenik, i kad mu je motiv zaista spomenik, on im smireno nudi šansu da traju.

Sve je kod njega na sigurnom. Sve se daje prepoznati bez velikog otpora. Možda je taj zazor od drame razlog što je Šipekovo slikarstvo nailazilo na širok odjek kod publike i što su njegove slike bile gotovo obvezni element međuratnih građanskih interijera.

Ali taj širok odjek, to prihvaćanje po površini, možda je skrivilo i stanovitu Šipekovu zakinutost u povijesti hrvatske umjetnosti. Jer nailazila su desetljeća koja su pretpostavljala sugestiju naraciji, neizvjesnost mjerila sigurnom motrištu, ili kavez za oko sudioničkoj mašti…

Željka Čorak