15. trijenale zagorskog suvenira

Virtualna izložba

Upute za virtualnu izložbu:

Kliknite na trokut kako biste započeli učitavanje izložbe.

– Lijevi klik miša za gledanje okolo

– Tipke “WASD” ili “strelice” za kretanje

Prva izložba Trijenala zagorskog suvenira, tada pod nazivom Sajam zagorskog suvenira, održana je u Muzeju seljačkih buna u Gornjoj Stubici od 30. lipnja do 17. rujna 1978. godine.

Od tada, izložba se tradicionalno održava svake treće godine, a od 1981. godine nosi stalni naziv Tri(j)enale zagorskog(a) suvenira. Izložba potiče obrtnike, umjetnike i amatere da osmisle novi suvenir koji spaja tradiciju zagorskog suvenira i suvremenu interpretaciju elemenata nematerijalne baštine.

Prvi je projekt u Hrvatskoj koji na stručan način promovira proizvodnju tradicionalnih i umjetničkih suvenira. Suvenire ocjenjuje stručno povjerenstvo i odabire najbolje radove kojima se dodjeljuju nagrade i priznanja.

Povodom trijenalnih izložbi redovito su tiskani katalozi u kojima je objavljen popis sudionika i fotografije njihovih suvenira.

Sudionici 15. trijenale zagorskog suvenira bili su pozvani da osmisle suvenir nadahnut igračkama kao cjelovit predmet podrijetlom vezan uz Hrvatsko zagorje.

Na poziv Muzeja prijavilo se 26 sudionika s jednim ili više radova iz različitih dijelova Hrvatske.

Neki od njih tradicionalno sudjeluju na trijenalnoj izložbi, dok su se neki obrtnici i amateri prvi puta prijavili na Trijenale.

Tradicionalno, pozivu su se odazvale osnovne škole sa radovima najmlađih sudionika.

Njihove je radove pregledalo i ocijenilo stručno povjerenstvo, a najboljim radovima podijeljene su nagrade i priznanja.