Aktualno:

Izložba „Gubec: razbojnik ali junak“ u Posavskom muzeju Brežice

U sklopu međuinstitucionalnog projekta „Buna/Upor/Revolt 1573-2023“ Muzej seljačkih buna je u Posavskom muzeju Brežice 24. veljače otvorio gostujuću izložbu „Gubec: razbojnik ali junak“.

Izložba prati odnos prema Gupcu kroz četiri cjeline. U prvoj je cjelini citatima prikazano kako se mijenjao odnos prema Gupcu, od suvremenika koji su ga smatrali razbojnikom, do 19. stoljeća kada je postao nacionalni junak. Najnoviji citati svjedoče kako se odnos prema Gupcu ponovno mijenja te da je za neke on postao obični razbojnik. Druga cjelina zasniva se na historiografiji te postavlja pitanje koje je pravo Gupčevo ime – Ambroz ili Matija. Predstavljeno je kako se mijenjao odnos prema Gupcu u hrvatskim i slovenskim udžbenicima. U trećoj cjelini Gubec je prikazan kao junak u popularnoj kulturi, na filmu, u kazalištu, književnosti te umjetnosti. Četvrta cjelina prikazuje kako povijest i narodna predaja odgovaraju na pitanje je li Gubec živ ili mrtav. Izložbom se želi podsjetiti na ideju socijalne pravde čiji je Gubec simbol i danas te pozvati posjetitelje, da se, razmišljajući o Gupcu, zamisle nad današnjim vremenom.

Autorice izložbe su Vlatka Filipčić Maligec i Lidija Kelemen. Izložba ostaje otvorena do 10. svibnja 2023. godine. Više informacija na vlatka.maligec@mhz.hr ili lidija.kelemen@mhz.hr.

Ostale novosti: