Aktualno:

Izložba “Viktor i Helena Šipek” u Dvoru Trakošćan

Dvor Trakošćan, 26. 1. 2024. - 15. 3. 2024.

U Dvoru Trakošćan je otvorena gostujuća izložba Muzeja seljačkih buna koja predstavlja memorijalnu zbirku Viktora i Helene Šipek. Jezgru zbirke čine radovi oca Viktora, jednog od ponajboljih zagorskih slikara i vjerojatno najboljeg zagorskog akvarelista, i kćeri Helene, slikarice i donatorice. Postav je podijeljen u tri dijela: u središnjem dijelu izlažu se akvareli i crteži Viktora Šipeka, a uvod u njegovo djelo pružaju radovi iz razdoblja školovanja. U završnom dijelu izložba prikazuje slikarev život i stvaralaštvo njegove kćeri Helene. Zanimljiv detalj je kuća slikana očevom rukom akvarelom te kćerkinom rukom uljem.

Nesebičnom donacijom Helene Šipek fundus Muzeja seljačkih buna povećan je za 20-ak akvarela te više od 200 crteža njezinog oca, a zahvaljujući pomnom odabiru same autorice, dobivamo i presjek cjelokupnog njezinog opusa.

Na izložbi će biti predstavljen i dio poklonjene dokumentarne građe te uporabnih predmeta kojima će se autori dodatno približiti publici.

Autorica izložbe je Vlatka Filipčić Maligec, voditeljica Muzeja i muzejska savjetnica. Izložba ostaje otvorena do 15. ožujka 2024. godine.

Ostale novosti: