Aktualno:

Održana debata „(Po)buna u školi: socijalna pravda u vrijeme Bune i danas“

U četvrtak, 25. svibnja, u Muzeju seljačkih buna je povodom obilježavanja 450. obljetnice Seljačke bune održana prva javna prezentacijska debata za učenike srednjih škola pod nazivom „(Po)buna u školi: socijalna pravda u vrijeme Bune i danas“.

Kao debatanti su sudjelovali učenici zagrebačkih gimnazija (II., X. i Klasične gimnazije) koji su kroz tri afirmacijska i negacijska govora raspravljali o položaju seljaka u vrijeme Bune te životu u današnjem društvu. Debatante je za sudjelovanje pripremio Mislav Mikota, trener Hrvatskog debatnog društva, a debatu je vodila moderatorica Hrvatskog debatnog društva, Gabrijela Martić. Na debati su kao aktivna publika koja je komentirala navode debatanata sudjelovali učenici zagorskih srednjih škola (Srednja škola Zlatar, Gimnazija Antuna Gustava Matoša, Zabok, Srednja škola Oroslavje, Srednja škola Krapina, Srednja škola Pregrada) i osnovnih škola (Osnovna škola Matije Gupca, Gornja Stubica, Osnovna škola Donja Stubica) koji su se, razmišljajući o ideji socijalne pravde u vrijeme Bune, zamislili nad današnjim vremenom.

Debata je održana u sklopu projekta “Buna/Upor/Revolt” kojim hrvatski i slovenski muzeji obilježavaju 450. obljetnicu Seljačke bune.

Ostale novosti: