Aktualno:

Završen muzejsko-edukativni program „Na konju u Muzeje“

Kroz pet vikenda u razdoblju od 5. studenog do 4. prosinca Muzeji Hrvatskog zagorja uspješno su proveli novi i jedinstveni muzejsko-edukativni program pod nazivom Na konju u Muzeje. Program je temom konja povezao svih pet muzejskih jedinica, pri čemu je svaka jedinica kroz radionice i prigodnu edukativnu knjižicu tu temu obrađivala na drugačiji način. Tako je u Muzeju krapinskih neandertalaca bilo moguće saznati nešto više o prošlosti i anatomiji konja, Galerija Antuna Augustinčića u Klanjcu bavila se konjima u umjetnosti, u Muzeju „Staro selo“ Kumrovec konji su prikazani kao tradicijske igračke, dok je u Dvoru Veliki Tabor bio naglasak na korištenju konja u svrhu prijevoza.

Polaznici su u Muzeju seljačkih buna učili o vrijednosti konja u vojsci. Saznali su ponešto o ulozi tih životinja u ratovanju, njihovom treningu i pripremama, pri čemu je poseban naglasak bio na viteštvu i razdoblju srednjeg vijeka. Budući da je u stalnom postavu našeg muzeja izložen konjanik – predstavnik lake konjice 16. stoljeća, polaznici su se upoznali s vojnom opremom konja i konjanika. Zatim su svoje drvene konjiće „oblačili“ u konjsku opremu, bilo da se radi o vojnoj ili onoj za, primjerice, viteške turnire, pri čemu su se koristili različiti materijali.

Sudjelovanjem na bilo kojoj od radionica u bilo kojoj jedinici Muzeja Hrvatskog zagorja, polaznici su ušli u izvlačenje za glavnu nagradu – mini školu jahanja koju je osigurao partner programa – centar „Ritam s konjem“ iz Stubičkih Toplica. Završna priredba i izvlačenje glavne nagrade, kao i podjela ostalih nagrada te slatkih iznenađenja, održani su u Muzeju „Staro selo“ Kumrovec u nedjelju, 4. prosinca, kada je upaljena druga adventska svijeća, a djecu je razveselio i dolazak svetog Nikole i Krampusa u kočiji koju su vukli konji.

Zahvaljujemo svima na sudjelovanju i veselimo se novim druženjima u Muzejima Hrvatskog zagorja!

Ostale novosti: