Aktualno:

Tjedan otvorenih vrata projekta LIVING CASTLES u Muzejima Hrvatskog zagorja

Muzej seljačkih buna smješten u dvorcu Oršić i Dvor Veliki Tabor sudjeluju u prekograničnom projektu Mreža “živih” dvoraca kao oblik održivog turizma za očuvanje i promicanje kulturnoga nasljeđa – LIVING CASTLES. 

Za Muzej seljačkih buna u okviru projekta izrađena je aplikacija za HoloLens naočale za mješovitu stvarnost. Uz pomoć naočala posjetitelji mogu upoznati legendarnog Franju Tahyja, boriti se mačem iz stalnog postava ili zaigrati memori s muzejskim predmetima. U sklopu projekta sufinanciran je Viteški turnir održan 8. lipnja 2019. godine te su nabavljena dva projektora za video mapping kojima je omoćeno projiciranje postojećeg multimedijalnog video mappina Gubec teatar.

U Tjednu otvorenih vrata, koji je održan između 13. i 19. rujna 2021., u dvorcima su organizirana različita događanja za posjetitelje svih uzrasta. Muzej seljačkih buna je u utorak 14. rujna organizirao bogat program za obitelji. Organizirane su radionice za najmlađe posjetitelje, a odrasli su sudjelovali u stručnom vodstvu kroz izložbu Industrijska baština Hrvatskog zagorja. Obitelji su tijekom cijelog tjedna isprobavale naočale za hologramske projekcije, a u utorak je u večernjim satima ispred Spomenika Seljačkoj buni i Matiji Gupcu održana video mapping projekcija Gubec teatar.

U sklopu promotivne novinarske ture dvorcima projekta LIVING CASTLES u srijedu 15. rujna Muzej su posjetitili novinari iz Slovenije i Hrvatske. Za novinare je organizirano stručno vodstvo kroz stalni postav te isprobavanje aplikacije za hologramske projekcije. Istog je dana održana Konferencija za medije u sklopu koje su lokalni i regionalni mediji upoznati s projektom LIVING CASTLES, partnerskim dvorcima i provedenim aktivnostima u Muzejima Hrvatskog zagorja.

Ostale novosti: